Z czego robi się bezglutenowe ciasto calzone?
Robiąc bezglutenowe calzone, musisz użyć odpowiedniego rodzaju mąki. Najlepsze mąki do tego przepisu to mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy i mielone migdały. Wszystkie te mąki są bezglutenowe i pomagają stworzyć lekką i puszystą konsystencję podobną do tradycyjnego ciasta na pizzę. Gdy już uzyskasz pożądaną kombinację mąk bezglutenowych, po prostu wymieszaj je z solą, proszkiem do pieczenia i ciepłą wodą, aż powstanie ciasto. Następnie rozwałkuj je na okrąg i napełnij ulubionymi składnikami.
Aby uzyskać jeszcze lżejszą konsystencję, do mieszanki ciasta można również dodać skrobię kukurydzianą. Pomaga to nadać calzone zwiewną konsystencję, a jednocześnie zapewnia wystarczającą strukturę, aby zapobiec rozpadaniu się podczas gryzienia.
Przewodnik krok po kroku dotyczący przygotowania bezglutenowego calzone
Przygotowanie bezglutenowego calzone jest łatwe i przyjemne! Oto przewodnik krok po kroku, jak stworzyć idealne calzone.
1. Zacznij od wyrobienia ciasta. W dużej misce wymieszaj swoją ulubioną mąkę bezglutenową i inne składniki, takie jak oliwa z oliwek i sól. Ciasto wyrabiać przez około 5 minut, aż uformuje się w kulę.
Przykryj miskę plastikową folią i odstaw na 30 minut.
2. Gdy ciasto odpocznie, rozgrzej piekarnik do 190°C. Podziel ciasto na dwie równe części i każdą rozwałkuj na lekko posypanej mąką powierzchni, aż obie będą miały grubość około ¼ cala (0,6 cm).
3. Połóż jeden krążek ciasta na blasze do pieczenia lub kamieniu do pizzy i wypełnij go wybranymi składnikami, takimi jak ser, gotowane mięsa, warzywa, zioła itp. Uważaj, aby nie przepełnić calzone, w przeciwnym razie może nie zamknąć się prawidłowo podczas pieczenia!
4. Połóż drugi okrąg ciasta na pierwszym i dociśnij brzegi, aby całkowicie je ze sobą połączyć. Wytnij kilka małych otworów w górnej części calzone, aby para mogła ulatniać się podczas pieczenia w piekarniku. Przed pieczeniem posmaruj wierzch calzone odrobiną oliwy z oliwek, aby po ugotowaniu uzyskał złocistobrązowy kolor.
5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru